Nezávislý magazín o marketingu v cestovním ruchu

  • Facebook
  • LinkedIn
  • RSS
zpět

Osvícené Jihomoravské cesty

Osvícené Jihomoravské cesty

30. 6. 2014 Autor článku: Petr Tůma

Sdílet:

Jsou lidé, kteří zasvětili život Pánu, ti, kdož obětovali vše rodině, či propadli beznadějně práci. Jejich šlechetné cíle si zaslouží obdiv. Ale kdyby nebylo vína, se kterým svůj osud „pokrevně“ spojil bezpočet dalších lidí, ztratili bychom to, co lze neobratně popsat jako bezstarostnou radost.

Jejím nejvyšším stupněm je dosažení vinné nirvány. Podobně jako při meditaci na ni musíte léta cílevědomě pracovat, než přijdete na to, že to vlastně žádná práce není. Až pak se můžete nazývat guru a ukazovat cestu svým následovníkům.

Kazatelé vína
Ať už vědomky či zcela intuitivně to provozuje řada vinařů na Moravě, tedy v oblasti, kde se u nás daří révě nejlépe. Propojí-li to chytře s marketingem a zamyslí-li se víc nad tím, jak přitáhnout do svého sklepa a na svoji vinici potenciální kupce lahvinek a dalších svých výrobků, vznikne ono trochu podivné sousloví „vinařská turistika“.
Pod dojmem nejrůznějších grantů a dalších investic plynoucích do této oblasti se zdá, že je dnes spolu s cyklotrasami a nejrůznějšími naučnými stezkami hlavním hybatelem celé Jižní Moravy, na čemž se podílí celá republika včetně hlavního města. Ale upřímně, z pohledu rodilého Pražáka – čili tak řečeného „cajzla“, to vypadá úplně jinak. Zatímco „naplavenin“ je v matičce na Vltavě neurekom a zbytek Moraváků tam občas musí zavítat například při odletu na dovolenou, Pražáci se topí v nabídkách zajímavých aktivit a cestovatelských možností přicházejících ze všech světových stran. Z Prahy to je proto na Moravu mnohem dále než z Moravy do Prahy… i když to na mapě vychází stejně. Nemáte-li pod Brnem příbuzné či známé, musí to být opravdu mimořádná nabídka, aby člověka k trnité cestě po D1čce vyhecovala. Přitom má jih Moravy díky globální změně počasí už dnes klima blížící se tomu středomořskému a když se k tomu přidá tamní nabídka vín, moderní gastronomie a čarokrásná krajina, mohl by soupeřit třeba s tolik oblíbenou Itálií.

Být hledačem pokladů
Statistické údaje hovoří o tom, že nejvyšší počty našinců i zahraničních návštěvníků přijíždí do Jihomoravského kraje během prázdnin, v červenci a srpnu. V návštěvnosti vede Lednicko-valtický areál a podle ubytování se lze dopočítat, že téměř 2 a půl milionu Čechů, kteří sem loni zavítali, se postaralo o nárůst návštěvnosti zhruba 9 %. Na druhém místě se paradoxně umístili Korejci, podstatně přibylo i Číňanů. Mile se zvýšil také počet Poláků a turistů z Německa. Avšak zatímco Asiati jezdí spíše za kulturními památkami, našinci mají Jižní Moravu (a to zcela správně) spojenou s vínem. Nějaký ten košt si neodpustí, i kdyby tam jeli obklopeni malými dětmi. Ostatně i pro ně se dá program zajímavě přizpůsobit, jak vysvětluje majitel mikulovského vinařství, Petr Marcinčák. To on přišel s nápadem uschovat mezi řádky vinic a typické sklípky malé poklady a současně přesně zaznamenat jejich GPS souřadnice, aby se daly zpětně najít. Vznikla tak zábava pro celou rodinu tzv. Winecaching, kdy poklad hledají děti a rodiče se následně radují z přiloženého kuponu na bezplatnou ochutnávku a zasvěcený výklad v blízkém vinařství. Objevná cesta do neznáma po směru šipky na GPS modulu je pro dnešní generaci určitě zajímavější, než chození po jasně označených cestách, jak to vyznávali naši rodiče. Hospoda či vinařství na jejím konci naštěstí zůstaly nezměněny.

Pro každého něco
Vinařská turistika však není, jak by se mohlo zdát, jen pro ty, kdož si rádi přihnou… Samozřejmě, košty a vinobraní bezpochyby lákají nejvíce zájemců – i proto se během posledních 5 let v Jihomoravském kraji počet takových akcí zdvojnásobil. Ale nemusí jít vždy o detailní poznávání sklípků, můžete navštívit i jiná zajímavá místa spojená s vinařstvím a objevovat je třeba při pohodové jízdě na kole. Konec konců vždy by mělo jít hlavně o zážitek, který spojí příjemné s užitečným.
Závan adrenalinu namíchaného s douškem tajemna najdete například ve zpřístupněném podzemí Brna či Znojma. Naopak úžasný odpočinek pro duši i tělo skýtají bazény s teplou vodou v aquaparku v Pasohlávkách. Na Pálavě hledejte nejen klenoty moderní architektury, jako je například Sonberg – vítěz Vinařství roku 2013, ale i téměř neznámé kamenné mohyly připomínající miniaturu Stonehenge nedaleko Věstonic. Naopak, mezi vůbec nejnavštěvovanější místa patří Café Fara na blízké cyklostezce pod do dálky bíle svítícími obnaženými vrchy. Z Mikulova, kde sklepení zámku ukrývá obří sud z roku 1643 a gigantický lis na víno, vede zpět do Brna jihomoravská Svatojakubská cesta. Na jejích zastaveních můžou děti i dospělí sbírat razítka do vandrovních knížek, tzv. kredenciálů. Ale nic z toho by nefungovalo bez pohostinnosti a přívětivosti místních lidí. Jsou to často nadšenci, opravdoví srdcaři, kteří dokáží svým nadšením pro danou věc „zapálit“ i ostatní. Ostatně podobné to je s pěstováním vína… Ani to se nedá dělat bez srdce.



VEŘEJNĚ TAJNÝ TIP

Nad hlavou vám visí selský vůz a člověka napadne, co by se stalo kdyby se asi utrhl, ale trvá to jen do okamžiku, než se na stole objeví první chod. Restaurace Grand Moravia lednického hotelu My pracuje výhradně s čerstvými surovinami, tamní polévky ani omáčky neobsahují žádné konzervanty či stabilizační přísady. Všechny suroviny navíc pocházejí z okruhu 50 kilometrů, a to nejen z Česka, ale i ze sousedního Rakouska, odkud majitel restaurace dováží třeba jedinečné uzené. Dalším trumfem této restaurace je důraz na sezonnost – několikrát do roka tam najdete speciální nabídku v podobě zvěřinových hodů (zvěřina pochází z nedaleké obory), houbových specialit či podzimní svatomartinské kachny. Celoročně můžete ochutnat třeba jehněčí se šťouchanými brambory, uzeného pstruha se smetanovým křenem či candáta připravovaného na rýnském ryzlinku. Restaurace Grand Moravia nabízí i celou řadu moravských vín, včetně těch, která si majitel restaurace sám pěstuje a vyrábí. Letošní novinkou jsou ta připravená z modrých hroznů odrůdy Cabernet Sauvignon, a to barikové červené či růžové, znalce zaujmou i domácí sekty a víno odrůdy Hibernal. Pokud se v hotelu i ubytujete, můžete absolvovat i piknik ve vinohradu se zasvěceným výkladem spolumajitele hotelu a zároveň šéfkuchaře Petra Cibulky, případně lahvování vína. Viz: www.myhotel.cz




FOTO: Archiv a J. Přerovský


30. 6. 2014 Autor článku: Petr Tůma

Tísk článku

Komentáře

Přidat nový příspěvek